Skip to main content

Beter schrijven in het hoger onderwijs

 

Over deze cursus

Iedereen die studeert in het hoger onderwijs moet veel teksten schrijven. Hoe schrijf je een foutloze, prettig leesbare, goed gestructureerde tekst in de juiste stijl? In deze cursus doorloop je stap voor stap alle fases van het schrijfproces; van brainstormfase tot de eindredactie van je tekst. Op die manier leer je gestructureerd en efficiënt werken en kun je je steeds op een aspect van het schrijven concentreren. In zes modules werk je aan een schrijfopdracht die je steeds verder uitwerkt. Daarbij oefen je in een interactieve omgeving, waarin ruimte is voor zelfevaluatie en voor feedback op elkaars schrijfproducten.

Wat je in deze MOOC leert, kun je toepassen op alle tekstsoorten die je gedurende je studie moet schrijven, zoals essays, verslagen en scripties. Je kijkt bovendien kritisch naar je eigen schrijfgedrag. Wat voor type schrijver ben jij eigenlijk? Je wordt je bewust van je sterke punten en leert hoe je je zwakke punten kunt verbeteren. Door middel van video’s, voorbeelden, testjes en opdrachten werk je aan je schrijfvaardigheid. Na het volgen van deze MOOC zal de kwaliteit van je teksten toenemen. Als je meer dan 80% van de opdrachten succesvol hebt afgerond, heb je bovendien een certificaat verdiend.

De MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs bestaat uit de volgende modules:

 • Schrijfproces en schrijfgedrag
 • Voorbereiden: schrijfopdracht analyseren, brainstormen en centrale vraag opstellen
 • Structureren: tekstschema maken
 • Eerste versie schrijven
 • Tweede versie schrijven
 • Eindredactie: grammatica, spelling en lay-out
 • De MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs is ontwikkeld door taaldocenten van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Vragen of opmerkingen kun je sturen naar beterschrijven@hva.nl.

  Leerdoelen

  Na het volgen van deze MOOC kun je:

 • reflecteren op je schrijfgedrag
 • vaststellen wat jouw problemen zijn bij het schrijven
 • benoemen uit welke aspecten het schrijfproces bestaat
 • een schrijfopdracht gestructureerd aanpakken
 • zorgen voor een goede structuur in je tekst
 • zorgen voor samenhang in je tekst
 • schrijven in de juiste stijl
 • redigeren op spelling, grammatica, interpunctie en lay-out
 • Veelgestelde technische vragen

  Hoe meld ik me aan?

  Vul je gegevens in via Register. Je ontvangt een mail met een activatielink.

  Waarom krijg ik geen activatielink?

  Waarschijnlijk heb je deze link wel ontvangen maar is hij in je spambox terechtgekomen. Controleer ook of je mailadres echt goed geschreven is.

  Hoe log ik in?

  Vul je e-mailadres en wachtwoord in via Sign In. Klik op Explore Courses & Enroll in MOOCBS om op je dashboard te komen Klik op View Course om te beginnen.

  Kan ik met mijn account van school inloggen, bijvoorbeeld mijn HvA-ID?

  Nee, dat is niet mogelijk. Je moet echt een e-mailadres opgeven, anders krijg je geen activatielink.

  Ik heb een paar keer het verkeerde wachtwoord geprobeerd en nu is mijn account geblokkeerd. Hoe kan ik weer inloggen?

  Als je meerdere keren hebt geprobeerd in te loggen met een verkeerd wachtwoord, gaat je account voor alle veiligheid op slot. Na een uur kun je dan een nieuw wachtwoord aanvragen. Soms verschijnt daarna nog steeds de melding dat het account tijdelijk gesloten is. Dan kan het werken om je cookies en geschiedenis te verwijderen.

  Ik heb de MOOC en de opdrachten afgerond, maar nog geen certificaat ontvangen. Hoe zit dat?

  Het certificaat wordt niet automatisch gegenereerd. Neem contact op via e-mail om je certificaat aan te vragen; houd rekening met maximaal drie werkdagen.

  Veelgestelde vragen van studenten

  Ik ben (nog) geen student van de UvA of HvA. Kan ik de MOOC toch volgen?

  Ja, de MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs is voor iedereen toegankelijk, gratis en wanneer je maar wilt. Ook als je je voorbereidt op een studie is het zeer aan te raden om de MOOC te volgen. Je krijgt zo een goed beeld van de eisen die gesteld worden aan schrijfproducten op het hbo of universiteit. Daarnaast krijg je inzicht in je eigen schrijfproces.

  Wanneer begint de cursus?

  Je kunt de cursus op ieder moment beginnen, wanneer het jou uitkomt. De cursus is van start gegaan op 13 juli 2018, en loopt sindsdien onafgebroken door.

  Hoeveel studiepunten kan ik krijgen als ik de MOOC heb afgerond?

  De MOOC staat in principe los van je studieprogramma. Neem contact op met je opleiding voor deze vraag; je opleiding kan vervolgens contact opnemen via e-mail. Gemiddeld besteedt een deelnemer 12 tot 15 uur aan de MOOC (2,5 uur per module). Dit is inclusief de schrijfopdrachten.

  Kan ik ook één module volgen, of moet ik de MOOC in zijn geheel volgen?

  Ja, je kunt de modules van de MOOC afzonderlijk volgen als je bijvoorbeeld meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Wij raden je echter aan om de MOOC in zijn geheel te doorlopen; dan komen alle onderdelen aan bod en werk je steeds verder aan één schrijfproduct.

  Hoeveel kost de MOOC?

  De MOOC is voor iedereen gratis te gebruiken. Het maakt dus niet uit of en waar je studeert.

  Hoe kan ik suggesties/voorstellen voor verbeteringen doorgeven?

  We staan altijd open voor suggesties en verbeterpunten. Ook zijn we benieuwd naar ervaringen. Je kunt je input mailen.

  Veelgestelde vragen van docenten

  Ik ben geen docent van de HvA of UvA. Kan ik de MOOC toch inzetten in mijn lessen?

  Ja, de MOOC is voor iedereen vrij toegankelijk, gratis en op ieder moment te volgen of in te zetten in je les.

  Hoe kan ik de MOOC inzetten in mijn lessen?

  Op dit moment kun je de MOOC heel goed inzetten in lessen door je lessen zogenaamd te flippen. Bij dit flipping-the-classroomprincipe kun je studenten de theorie (tekst en video’s) thuis laten bestuderen en kun je studenten in de les echt laten schrijven. Zo kun je het proces beter monitoren en begeleiden. Ook zie je direct waar studenten tegenaan lopen tijdens het schrijven. Feedback en zelfevaluaties kunnen ook heel goed in de klas worden gedaan, indien gewenst met een eigen schrijfopdracht. Neem vooral contact met ons op via beterschrijven@hva.nl als je meer informatie wilt.

  Is de MOOC ook in het Engels?

  De MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs wordt alleen in het Nederlands aangeboden. Er zijn wel veel andere Engelstalige MOOC’s, gericht op schrijfvaardigheden.

  Hoe kan ik suggesties/voorstellen voor verbeteringen doorgeven?

  We staan altijd open voor suggesties en verbeterpunten. Ook zijn we benieuwd naar ervaringen. Je kunt je input mailen.

  Ervaringen

  Benieuwd naar ervaringen? Bekijk het filmpje van Eva.

   

   

  Benieuwd naar hoe je als docent de MOOC in je les in kunt zetten? Bekijk hieronder het filmpje van een HvA-docent die gewerkt heeft met de MOOC.

   

   

  contact
  Enroll